مقدمه: بخشودگی جرایم مالیاتی و شروط بخشودگی

به منظور حمایت از فعالان اقتصادی ، رعایت اصل تکریم ارباب رجوع و افزایش رضایتمندی مودیان مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی کشور بخشنامه ای صادر می گردد که طبق آن شرایط بخشودگی مالیاتی جرایم قابل بخشش در مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده مشخص می شود .

بخشنامه های مالیاتی مربوط به بخشودگی مالیاتی ، متغیر و با توجه به سال ابلاغ آنها می باشد و از قانون کلی و ثابتی پیروی نمی کنند.

ما در ابتدای این مقاله درمورد این مساله که بخشودگی مالیاتی چیست ؟ و چه مواردی را می تواند در بر بگیرد صحبت خواهیم کرد . همچنین به تفاوت بین بخشودگی مالیاتی ، معافیت مالیاتی و جایزه خوش حسابی می پردازیم .

در ادامه این مقاله اشاره ای به تعدادی از موارد قانونی جرایم  قابل بخشش مالیاتی  و همینطور جرایم  غیر قابل بخشش مالیاتی می کنیم و به صورت مختصر به آنها می پردازیم .

در انتهای این مقاله  تعدادی از سوالات متداول افراد درباره بخشودگی مالیاتی را مطرح می کنیم و در مورد آخرین بخشنامه بخشودگی مالیاتی که مربوط به سال ۱۳۹۸ می باشد ، توضیحاتی خواهیم داد.

جرایم قابل بخشش مالیاتی

بخشودگی مالیاتی چیست ؟

اداره امور مالیاتی برای بعضی از جرایم خاص مودیان با رعایت شروطی بخشنامه هایی صادر می نماید که به آن بخشودگی مالیاتی می گویند .

بخشودگی مالیاتی چیست

بخشودگی مالیاتی برای چه کسانی کاربرد دارد؟

بحث مالیات یکی از موضوعاتی است که بیشتر افراد چه حقیقی و چه حقوقی با آن مواجه هستند . از بزرگترین  دغدغه های حقوقی مالیاتی ، جرایم مالیاتی است .

مالیات در واقع یک هزینه اجتماعی است که شهروندان برای توسعه کشور موظف به پرداخت آن میباشند .  متاسفانه برخی از مودیان مالیاتی به تعهدات خود عمل نکرده و از پرداخت آن فرار می کنند .

بر همین اساس  وزارت اقتصاد و دارایی هر ساله به منظور تشویق مودیان متخلف مالیاتی به پرداخت مالیات ، بخشنامه هایی صادر می کند که در آنها شروطی ذکر شده است .

کاربرد بخشودگی مالیاتی

زمان درخواست بخشودگی مالیاتی

با اتمام سال مالی ، اشخاص حقوقی ۴ ماه و اشخاص حقیقی تا آخر خرداد ماه فرصت دارند که اظهارنامه های مالیاتی خود را ارائه دهند .
سال مالیاتی یک سال شمسی است که از ابتدای فروردین ماه آغاز و به آخر اسفند ختم می شود .

اما بخشی از افراد حقوقی سال مالیشان با سال مالیاتی تطابق ندارد مانند شرکتی که در ایران ، شعبه ای از یک شرکت خارجی است .در اصطلاح به آنها شرکتهای میان سالی می گویند.
برخی از افراد چه حقیقی و چه حقوقی در زمان مقرر ، بعد از سال مالی خود موفق به تسلیم اظهارنامه خویش نمی شوند . این امر منجر به جریمه های برای آنها می شود . معمولا این جرایم طی بخشنامه های صادره مشمول بخشودگی مالیاتی می شوند .
در قانون مالیاتی مواد متعددی وجود دارد که بخشودگی مالیاتی را در برمیگرد.به طور مثال بخشودگی جرایم مالیاتی ماده ۱۶۹.

زمان درخواست بخشودگی مالیاتی

تفاوت بین بخشودگی مالیاتی ، معافیت مالیاتی و جایزه خوش حسابی

زمانی از واژه بخشودگی استفاده می شود که نیاز به بخشیده شدن از طرف مقابل باشد.
در امور مالیاتی زمانی می توان از بخشودگی استفاده کرد که جریمه ، برای تکالیف مودی ، طبق قانون مالیات مستقیم در نظر گرفته شده باشد .
معافیت مالیاتی : در متن قانون شرح داده شده است ومی توان به استناد از ماده قانون مورد نظر از آن معافیت استفاده نمود .
برای مثال بخش کشاورزی معاف از مالیات است .
جایزه خوش حسابی : چناچه مودی طی سه سال متوالی اقدام به تسلیم اظهار نامه مالیاتی خود ، پرداخت به موقع مالیات مستقیم خویش و عدم مراجعه به هیات های حل اختلاف کرده باشد طبق قانون مشمول جایزه خوش حسابی می شود که مبلغ آن ۵ درصد اصل مالیات سه سال مذکور می باشد و در حساب سنوات بعد آنها منظور خواهد شد .
بخشودگی مالیاتی : در متن قانون شرح داده نشده است و مقتضی به شرایط ، توسط اداره امور مالیاتی و طی شروط خاصی در بخشنامه هایی ابلاغ می گردد . برای مثال ماده قانون ۱۹۰ .

تفاوت بین بخشودگی مالیاتی ، معافیت مالیاتی و جایزه خوش حسابی

انواع جرایم مالیاتی چیست؟

زمانی که مودی مالیاتی در انجام تکالیف قانونی خویش سهل انگاری می نمایند ، قانون برای او جرایمی را در نظر می گیرد که طبق صلاحدید اداره امور مالیاتی برخی از این جرایم قابل بخشش و برخی جرایم غیر قابل بخشش می باشند .
در ذیل به تعدادی از این مواد قانونی اشاره می کنیم .

انواع جرایم مالیاتی

مواد قانونی بخشودگی مالیاتی چیست؟

قانونگذار برای بخشودگی مالیاتی مواد قانونی را تعیین کرده است که مودیان با مراجعه به آن بتوانند امکان استفاده از آن را بسنجند . این مواد قانونی به اختصار آورده شده است.

  • ماده ۱۶۹: گزارش فصلی درمورد خرید ، فروش و هزینه ها به اداره مالیات
  • ماده ۱۹۰: پرداخت مالیات سالانه اشخاص حقیقی و حقوقی
  • ماده۱۹۳: ارائه دفاتر قانونی ، ترازنامه و صورت سود و زیان
  • ماده۱۹۷: ارائه لیست حقوق کارکنان به اداره مالیات
  • ماده ۱۹۹: پرداخت مالیات حقوق

دستورالعمل جدید بخشودگی جرایم قابل بخشش مالیاتی

صدور دستورالعمل ۲۰۰/۹۹/۵۰۹ به تاریخ ۲۰ خردادماه ۱۳۹۹، تازه ترین تسهیلات حمایتی سازمان امور مالیاتی کشور از فعالان اقتصادی، در قالب بخشودگی جرایم قابل بخشش مالیاتی تا پایان سال جاری به شرح زیر است :

ماده ۱- بخشودگی جرایم موضوع این دستورالعمل برای هر دوره یا سال در هر منبع حسب مورد حداکثر تا مبلغ ۵۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال به شرح زیر می باشد.

الف) پرداخت مانده بدهی (طبق برگ قطعی ابلاغ شده تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۸) حداکثر تا تاریخ۱۳۹۹/۰۳/۳۱ برای واحدهای تولیدی نود درصد(۹۰%) و برای سایر مودیان هشتاد درصد(۸۰%)
ب) پرداخت مانده بدهی (طبق برگ قطعی ابلاغ شده از تاریخ ۱۳۹۸/۱۱/۰۱ تا تاریخ ۱۳۹۹/۰۳/۳۱) حداکثر تا پایان تیرماه سال جاری، به میزان صد درصد (۱۰۰%) ;
ج) پرداخت مانده بدهی (طبق برگ قطعی ابلاغ شده از تاریخ ۱۳۹۹/۰۴/۰۱) حداکثر ظرف مدت یک ماه پس از ابلاغ برگ قطعی، به میزان صد درصد (۱۰۰%) ;
تبصره۱– در صورت پرداخت مانده بدهی قطعی شده پس از مهلت های تعیین شده به شرح بندهای فوق
به ازای هر ماه دو درصد (۲%) از بخشودگی موضوع این ماده تا پایان سال کسر می گردد.
تبصره۲– مهلت های تعیین شده در بند های (الف)، (ب) و (ج) این ماده به ترتیب تا تاریخ ۱۳۹۹/۰۴/۳۱، ۱۳۹۹/۰۵/۳۱ و دو ماه پس از ابلاغ برگ قطعی برای اشخاص با موضوع فعالیت ذیل تعیین می گردد:
۱- مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستوران ها ، بوفه ها ، طباخی ها ، تالارهای پذیرایی ، قهوه خانه ها ، اغذیه فروشی ها.
۲- مراکز مربوط به گردشگری شامل: هتل ها، هتل آپارتمان ها ، مجتمع های جهانگردی و گردشگری ، مهمان پذیرها ، مهمانسراها ، مسافرخانه ها ، مراکز بوم گردی ، مراکز اقامتی ، پذیرایی ، تفریحی ، خدمات بین راهی ، موزه ها و زائرسراها.
۳- حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری اعم از هوایی ، جاده ای ، ریلی و دریایی.
۴- دفاتر خدمات مسافرتی ، گردشگری و زیارتی
۵- مراکز ، باشگاه ها و مجتمع های ورزشی و تفریحی.
۶- مراکز و مجتمع های فرهنگی ، آموزشی ، هنری و رسانه ای.
۷- مراکز تولید ، توزیع و فروش صنایع دستی.
۸- آموزشگاه های رانندگی ، آرایشگاه ها و سالن های زیبایی.
ماده ۲– مودیان موظفند درخواست بخشودگی جرایم را به اداره امور مالیاتی ذی ربط تسلیم نمایند . ادارات مذکور تا میزان مندرج در ماده (۱) این دستورالعمل ضرورتی به تهیه و تنظیم فرم بخشودگی جرایم ندارند و صرفا با دستور رئیس امور مالیاتی ذی ربط نسبت به اعمال بخشودگی جرایم اقدام نمایند.
تبصره- محدودیت زمانی در ارائه درخواست برای اعمال بخشودگی تا سقف تعیین شده در ماده (۱) وجود ندارد.
ماده ۳– اعمال بخشودگی جرایم برای هریک از سنوات یا دوره ها در هر منبع با پرداخت بدهی قطعی آن سال یا دوره امکان پذیر می باشد.
ماده ۴– در صورتی که مودیان مالیاتی مشمول خسارت تأخیر موضوع ماده (۲۴۲) قانون مالیات های مستقیم و تبصره «۶» ماده (۱۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشند، ابتدا باید مبالغ مذکور از جرایم مالیاتی کسر و سپس نسبت به بخشودگی جرایم اقدام گردد.
ماده ۵– مودیانی که بابت اصل مالیات و جرایم غیر قابل بخشش ، فاقد بدهی می باشند و یا به واسطه معافیت های قانونی ، مشمول جرایم عدم انجام تکالیف قانونی شده اند، حسب مورد از بخشودگی صد درصد (۱۰۰%) جرایم برخوردار خواهند شد.
ماده ۶– ملاک تاریخ تعیین قطعیت بدهی برای مودیان در خصوص بدهی ابرازی، تاریخ سر رسید پرداخت مقرر در قوانین موضوعه می باشد.
ماده ۷– محدودیت موضوع بند (۵۲) قانون بودجه سال ۱۳۹۲ و بند (۲) تبصره «۹» قانون بودجه سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ مانع از بخشودگی جرایم نخواهد بود.
ماده ۸– شرط برخورداری از بخشودگی جرایم موضوع ماده (۱۶۹) مکرر قانون مالیات های مستقیم برای عملکرد سال های ۱۳۹۱ لغایت ۱۳۹۴، پرداخت بدهی مالیات عملکرد آن سال می باشد. لیکن برای سال ۱۳۹۵به بعد شرط برخورداری از بخشودگی جرایم موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم، ارسال فهرست معاملات هر یک از سال های مذکور می باشد. درصورتی که تمام یا بخشی از فهرست معاملات در سنوات اخیرالذکر بنا به دلایل خارج از اختیار مودی (با تشخیص مدیران کل امور مالیاتی) ارائه نگردیده باشد، بخشودگی جرایم یاد شده به شرط پرداخت مانده بدهی عملکرد سال مربوطه به ایشان تفویض می گردد.
ماده ۹– مفاد این دستورالعمل مانع از اعمال بخشودگی جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی و جریمه تاخیر موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده نسبت به مهلت های اعلامی به موجب بخشنامه های صادره نخواهد بود.
ماده ۱۰– مفاد این دستورالعمل مانع از اختیار اجرای ماده (۱۹۱) قانون مالیات های مستقیم توسط سازمان امور مالیاتی کشور نخواهد بود.
با عنایت به مفاد ماده ۱۰ این دستورالعمل بخشودگی جرائم قابل بخشش مازاد بر مبلغ مندرج درماده (یک) حداکثر تا درصدهای تعیین شده در ماده مذکور و با رعایت مقررات ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم به مدیران کل امور مالیاتی تفویض می گردد. از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل کلیه تفویض اختیارهای قبلی مدیران کل و رئیس امورمالیاتی شهر و استان تهران و بخشنامه های صادره در خصوص بخشودگی جرایم به استثنای بخشودگی جرایم موضوع ماده ۹ این دستورالعمل کان لم یکن تلقی می گردد.
دستورالعمل جدید بخشودگی جرایم قابل بخشش مالیاتی

جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی

مطابق ماده ۱۹۲ اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم ، در کلیه مواردی که مودی یا نماینده او که به ‌موجب مقررات این قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است چنانچه نسبت به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیرقابل بخشودگی معادل سی‌درصد (۳۰%) مالیات متعلق برای مودیان مالیاتی می‌باشد.

حکم این ماده درمورد درآمدهای کتمان ‌شده در اظهارنامه‌های تسلیمی و یا هزینه‌های غیرواقعی نیز جاری است.

تبصره – عدم تسلیم اظهارنامه توسط اشخاص حقوقی و مشمولان بندهای (‌الف) و (ب) ماده (۹۵) این قانون موجب تعلق جریمه‌ای معادل چهل‌درصد (۴۰%) مالیات متعلق می‌گردد و مشمول بخشودگی نمی‌شود. ‌در مورد مودیانی که اظهارنامه خود را تسلیم می‌نمایند حکم این تبصره نسبت به مالیات متعلق به درآمدهای کتمان شده یا هزینه‌های غیرواقعی که‌غیرقابل قبول نیز باشد جاری خواهد بود.

جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی

بخشنامه ۲۰۰/۹۸/۴۵ بخشودگی مالیاتی سال ۱۳۹۸

در این قسمت به موارد بخشنامه ۲۰۰/۹۸/۴۵ سال ۱۳۹۸ در خصوص بخشودگی مالیاتی می پردازیم.
طبق آخرین بخشنامه که در سال ۱۳۹۸ در مورد بخشودگی جرایم مالیاتی صادر شده در خصوص جرایم قابل بخشش موضوع ماده ۱۶۹ ، ۱۹۰ ، ۱۹۳ ، ۱۹۷ ، ۱۹۹ قانون مالیاتهای مستقیم و مواد ۲۲ و ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده ، برای مودیان اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی غیر دولتی اتخاذ تا در صورت پرداخت مانده بدهی قطعی شده خود ( اعم از اصل بدهی و جرائم غیر قابل بخشش) تا پایان سال جاری، در اجرای مقررات ماده ۱۹۱ قانون مالیات های مستقیم بعنوان مودی خوش حساب از این حیث و در این مرحله تلقی و به شرح زیر مورد بخشودگی قرار گیرد:

  • درصورت پرداخت مانده بدهی مشخص شده ، تا آخر مهر ماه از صد در صد بخشودگی جرایم قابل بخشش بهره مند می شوند .
  • در صورت پرداخت مانده بدهی از ابتدا تا انتهای آبان ماه سال ۱۳۹۸مودیان دارای واحد تولیدی با پروانه بهره برداری و پروانه کسب ، معادل ۹۸٪ و بقیه مودیان معادل ۹۶٪ شامل بخشودگی می شوند .
  • در صورت پرداخت مانده بدهی قطعی شده از تاریخ ۱۳۹۸/۰۹/۰۱ تا پایان سال جاری برای مودیان واحدهای تولیدی دارای پروانه بهره برداری و پروانه کسب تولیدی از مراجع ذی ربط به ازای هر ماه معادل ۲% و برای سایر مودیان معادل ۴% از درصد بخشودگی موضوع بند ۲ فوق کسر می گردد.
  • میزان بخشودگی جرایم براساس تاریخ پرداخت مانده بدهی قطعی شده هر یک از سنوات می باشد.
  • برای بخشودگی جرایم در اجرای این بخشنامه مودیان یاد شده می بایست درخواست بخشودگی جرایم را به اداره امور مالیاتی تسلیم تا در اجرای این بخشنامه مورد بخشودگی قرارگیرد.
  • مودیان مذکور که قبل از ابلاغ این بخشنامه نسبت به پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده خود اقدام نموده اند می توانند درخواست بخشودگی جرائم خود را حداکثر تا تاریخ ۱۳۹۸/۱۲/۲۰ به ادارات امور مالیاتی تسلیم تا مورد بخشودگی قرار گیرد.
  • مودیان محترم مالیاتی می توانند برای هریک از سنوات با پرداخت بدهی مالیاتی آن سال از مفاد این بخشنامه بهره مند گردند.
  • استفاده از مفاد این بخشنامه برای بخشودگی جرایم عملکرد و دوره های مالیاتی سالهای ۱۳۹۵ ، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ برای مودیانی که طبق مقررات ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم و آیین نامه اجرایی تبصره ۳ این ماده مکلف به ارسال فهرست معاملات می باشند، منوط به ارسال فهرست معاملات هریک از سالهای مذکور تا ۱۳۹۸/۰۷/۳۰ می باشد.
بخشنامه ۲۰۰/۹۸/۴۵

سوالات متداول بخشودگی جرایم مالیاتی

در این بخش به بررسی سوالات متداول درباره بخشودگی مالیات می پردازیم .

  • میزان بخشودگی جرایم بر چه اساس مشخص می شود؟

    میزان بخشودگی مالیاتی جرایم اصولا براساس تاریخ پرداخت مانده بدهی قطعی شده هر یک از سالهای مالی  می باشد . و بستگی به بخشنامه های صادره در هر سال دارد .

  • مراحلی که برای بخشوده شدن  جرایم مالیاتی باید طی کرد؟

    برای بخشودگی جرایم مالیاتی ابتدا باید طی یک درخواست کتبی و ذکر دلایل ، با نظر رئیس امور مالیاتی یا همان ممیز کل  به حوزه مربوطه مراجعه کرد . در صورتی که درصد بخشودگی مورد رضایت نبود به معاون مدیر کل حوزه نیز می توان رجوع کرد.

برای تماس با ما کلیک کنید

مشاوره رایگان

ما در صدرا محاسب به تمام سوالات شما در مورد مالیات پاسخ خواهیم داد.
برای تماس با ما کلیک کنید

نتیجه گیری در مورد بخشودگی مالیاتی و شروط آن ها

در این مقاله ما به صورت کامل در مورد بخشودگی مالیاتی توضیحاتی ارائه کردیم .

در ابتدا از تفاوت هایی که موجب ابهام در مورد معافیت و بخشودگی مالیاتی می شد صحبت کردیم . به صورت خلاصه از موارد قانونی که بخشودگی مالیاتی به آنها تعلق می گیرد.

پیشنهاد ما به مودیان مالیاتی این است که با رعایت قانون و ارائه و پرداخت به موقع تکالیف مالیاتی خود از هرگونه جریمه و تخلف مالیاتی جلوگیری کنند . موارد بالا جهت راهنمایی مودیان در شرایط خاص مالی و اقتصادی آنها می باشد که در حال حاضر بیشتر افراد جامعه را درگیر کرده است .

امیدواریم این مطالب در راستای امور مالیاتی راهگشای شما بوده ودر صورتی که سوال یا ابهامی برای شما به وجود بیاید در قسمت نظرات مطرح نموده تا پاسخگوی شما باشیم.

اگر سوالی داشتید می توانید سوال خود را در بخش نظرات مطرح کنید، درصورت هرگونه سوال و یا ابهام، پاسخگوی شما هستیم.

مشاوره رایگان

جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما می‌توانید با شماره ۴۶۰۱۴۷۲۱-۰۲۱ و ۸۶۰۹۳۴۶۸-۰۲۱ تماس بگیرید.
همچنین می‌توانید فرم زیر را پر کرده تا در سریعترین زمان، کارشناسان ما به شما پاسخ دهند.

فرم مشاوره رایگان